Şimdi herkesin bildiği bir gerçeği konuşalım. Üniversite sınavına öğrenci tek başına giriyor olsa da hazırlık sürecinde bütün aile olayın bir parçası haline geliyor ve bu durum öğrenci kadar anne ve babaların da kaygı yaşamasına neden oluyor. Bu süreçte ebeveynler bilinçli ya da bilinçsiz olarak her zaman olduklarından daha kontrolcü, programcı ve çocuklarının başarısı hakkında daha endişeli olabiliyorlar. Özellikle yaşamımızın vazgeçilmezi haline gelen telefon kullanımı en çok şikayet edilen konuların başında geliyor ve aileler bunu mümkün olduğunca en aza indirmeye çalışıyor. Peki bu durumun çocuğun başarısına bir katkısı var mı?
Çocukları YKS’ye hazırlanan aileler ne yapmalı?
En sonda söyleyeceğimizi en başta söylersek; YKS’ye hazırlanmanın sorumluluğu, sınava girecek olan öğrencinin omuzlarındadır. Ebeveynlerin bu süreçte yapabilecekleri; çocuğuna güvenmek, ilgilenmek ve ihtiyaç duydukça onları desteklemektir. Tabi bunu yaparken de aşırıya kaçmamalısınız. Daha sınava girmeden başarısız olursa neler olacağı üzerine konuşmanın da kimseye faydası olmayacağını artık bütün ebeveynler kabul etmeli. Bunun yerine çocuğunuzun sınavdaki performansını en yükseğe çıkaracak optimal faydalara odaklanmak en iyisi. Tabi bunu yaparken de çocuğunuzu iyi tanımalı, neyi başarıp başaramayacağını anlamalı, kendi özgün yaratıcılığını ortaya çıkarabileceği alanlara odaklanmasını sağlamalısınız.
Pandemide YKS’ye hazırlanmak!
Dijital araçların hayatımızın bir parçası haline geldiği günümüzde anne babaların online araçları yıkıcı değil yapıcı araçlara dönüştürmesi, çocuğun sınava hazırlanma sürecinde çok yardımcı olacaktır. Bunun için çocukların yanlarında durmak en iyisi. Övgüde ve eleştiride kararlı bir ton tutturmak, ona sevginizi göstermek, onu her şekilde destekleyeceğinizi belli etmek sınava hazırlanan bir öğrenci için yapılabilecek en büyük destektir. Bilmelisiniz ki onlar da daha önce hiç kimsenin tecrübe etmediği bir zamanda YKS’ye hazırlanıyorlar.
Anne ve babalar çocukları sınava hazırlanırken yeniliklere de açık olmalı. Artık çocukların günlük alışkanlığı olan cep telefonu, internet gibi araçları kısıtlamak yerine, onları da sınav hazırlığının bir parçası haline getirmeye çalışmak en mantıklısı. Pandemi sebebiyle dünyada eğitim, çalışma ve neredeyse yaşam bile online platformlar üzerinden ilerliyor. YKS’ye hazırlık sürecinde böyle bir dönüşümü başarabilirseniz dengeli ve yaratıcı bir çalışma programı oluşturabilirsiniz.
Bonus Öneri: Karınca – Her Cep Telefonu Bir Soru Bankası
Karınca çeşitli kaynakları ve yeni nesil sorularıyla çocuğunuzun telefonunu test kitabına dönüştüren bir uygulama. Yetenekli eğitmenlerin ve saygın yayıncıların işbirliğiyle içeriğini sürekli güncelleyen Karınca
, sınava hazırlanmayı öğrencinin gündelik yaşamının bir parçası haline getiriyor. Üstelik bunu yaparken öğrencinin başarı grafiğini sürekli ölçerek eksiklerini ve başarılarını doğru analiz etmesini sağlıyor. Böylece öğrenci sınava hazırlanırken daha doğru bir plan izleyebiliyor. Siz de çocuğunuzun telefonuna Karınca uygulamasını indirip, sonuçlarını beraberce inceleyebilirsiniz. İsterseniz buraya tıklayıp iletişim bilgilerinizi bırakabilir ve sorularınız için Karınca ekibinin size ulaşmasını sağlayabilirsiniz. Uygulamanın ücretsiz kullanım hakkı var ama premium özellikleri çok cazip. Üstelik bir soru bankası fiyatına sınırsız soru çözme hakkı verdiğini eklemiş olalım.